sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kesän kauneuden lapsille soit


Dahlia 


24.7.
Kesä on edennyt kypsimmilleen. On sellainen tuntuma, että on alkanut mätäkuu. Kosteus ja lämpö tavottavat jopa öisen nukkujan. Pihakasvit ovat hieman erilaisia tänävuonna minulla on noita isoja kokeilualoja.


Kiurunkukka joka alkuun näytti vain vihreältä pöheiköltä on todella hyötynyt mätäkuun tropiikista, se on alkanut voimallisesti myös kukkimaan. Hienoinen tavanomaisuus kukintatyypissä saa paljon anteeksi, sillä viimeviikon baby-nokkosperhoset ovat kilvan viihtyneet sen sinertävissä kerrannaiskukissa. Jää nähtäväksi kuinka loppukesän perhoset innostuvat siitä.





Kiurunkukka (Gilia capitata)
Pussi Daalia avasi ensimmäisen upean kukkansa. Se on sellainen pussissa ollut juurakko jota myydään kaupoissa.

Alla Korianderi (Coriandrum sativum) kukassaan. En ole oppinut pitämään korianderin lehdistä mausteena, mutta kukinnon jälkeen niihin ilmestyy pieniä ruskeita siemeniä ja ne murskattuna ovat aivan upea mauste moniin kasvisruokiin, mm. sienikeittoon, johon se erityisen hyvin sopii.
Tänä vuonna on tullutkin hyvin kanttarelleja, aivankuin nenä päähän sopii tulla myös näistä koriandereistani herkullinen mauste sieniherkkujen kanssa.




Korianderi (Coriandrum sativum)
Pensaspapu tuotti tänään ensimmäisen satonsa ja kuten aina se oli runsasta ottoa. Vieressä kasvava sokeriherne sensijaan ei oikein riemuun repeä satonsa suhteen, kyllähän siitä toki saa apposia ruokapöytään, mutta pakasteeseen ei sitten enää riitäkän.


Tänään 24. päivä valmistui ensimmäinen tomaatti Balkon Starista. Se on ihan tavallisen näköinen punainen tomaatti. Balkon Starin vahvuus on sen matala koko näin luonnonoloissa jossa se joutuu elämään ja satoaan tuottamaan.

Chocolate Cherry kirsikkatomaatii on jo aloittanut satokauden, siinä on sellaiset tummat vihreäkantaiset hedelmät maku on samettisen pehmeä. Varjopuoli tuossa lajikkeessa on sen hulvaton sivuverso kasvu, sitä todella saa niittää jos meinaa että hedelmä kerkeävät kypsymään. Elinvoimainen on.

Voyage-tomaatti antaa vielä odottaa, siinä on myös paljon vihreitä kiiltäviä raakileita, kunhan valmistuvat.


Suurenmoinen ihastukseni Kuningaslilja on tuonut esiin upeat nuppunsa, ne pian meille avautuvat. Ihastuttavaa on myös kuinka penkissäni on orkidealilja pärjännyt, silläkin nuput.

Pensas papu
 Elokuuta pian odotamme, sillä näin tänään ensimmäisen neitoperhosen, ne ilmestyvät puutarhaani aina loppukesästä, toivottavasti tänävuonna suurena esiintymänä. Taidan olla vähän perhosfani, heh ;-)


Kuningas nupullaan
Lilium Regale
Minun pihastani on hävinneet sisiliskot ??? Minä pidin teistä, hei sisiliskot voisitte palata takaisin pihaani on täällä vieläkin paljon matoja ja ötököitä - teille oli kiva jutella ja te kuuntelitte. Maailma tarvitsee kuuntelijoita ! Sisiliskot palatkaa !





Kesäinen kukkapenkki reunustalla. Punaista kesä daaliaa, keltaista päivänkakkaraa, Kiurunkannusta. Siellä pitäisi olla vielä punaista kukontöyhtöä mutta kuvassa jäänyt kiurunkannuksen jalkoihin.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti