maanantai 4. heinäkuuta 2016

Yrttimaan aromit


4.7.
Yrtti sadonkorjuuta:
Oregano Major
Maustemeirami; tämä yksivuotinen ihanuus kannattaa kerätä ennen kukintaa ja varsinin ennen kuin siihen iskee sellainen mustalaikkutauti. Maustemeirami ”Oregano Major” on ihanan makuinen mauste joka käy salaatteihinkin sellaisenaan. Vaikka se kuuluu Oreganoihin niin se on kasvina hyvin hentoinen ja herkkä. Itselläni ei ole montakaan hyvinonnistunutta itsekasvatettua siemenkylvöstä ollut, siksi ostankin sen taimena puutarhalta. En laita kompostiin sairaita lehtiä, vaikka sanotaan, että komposti polttaa, siltikään en laita mitään pipiä omaan kompostoriini, joten kaikki mustalaikkuiset lehdet niin oregaanoista kuin basilikoistakin menee kunnalliseen :-)

vas. Thai-basilika -
oik. Isolehtinen basilika
Basilikat: ”Ocimum basilicum” Thai basilika ja isolehtinen basilika poikkeavat maussaan toisistaan aika paljon. Thai versio sopisi vaikka salaattiin hennon anisvivahteisen makunsa vuoksi, kun taas isolehtinen on lähinnä maustekasvi. Kummatkin ovat puutarhan purkkituotteita. Oma kylvösiemen on vasta ensimmäisellä lehdellään. Ostotaimista saa hyvän alun.


Rosmariini ”Rosmarinus officinalis” on tänävuonna näyttänyt upeutensa. Rouskautin melkoisen nivaskan siitä pakkaseen, jätin muutaman varren kukkaa pukkaamaan ja kimalaista ruokkimaan. Niinkuin kaikki kasvit niin lämmin ja sateinen kesä sopii parhaiten. Kuivan ja paahteen aikana näyttäisi vaativan varjostusta. Mahtavaa aromiöljyä täynnä.

Niin vaikka jo hetken kuvittelin että Yrttiselleri ”Apium graveolens” 'Gewone Snij` ei noussut, se kuitenkin nousi ja on muuten yksi tuleva suosikkikasvini. Ihanan selleriset pienet lehdet on ytyä eikä vie paljon tilaa. Kokeilen tätä kasvia kuivaukseen. Voimallinen.



Munkin yrtti
Tämä todella erikoinen mausteyrtti tuli minulle ostoskierroksella eräältä puutarhalta. Nimeksi sille kerrottiin vain Munkin yrtti. Tätä ovat muinaiset munkin käyttäneet mm. liköörin mausteena. Sen maku muistuttaa tervanmakua. Sopii hyvin lihamausteeksi myös pataruokiin - pitämän kokeilla joskus simaan voidaan saada melko viiveli maku aikaan.

11.7
Tillinkukinnon aikaa
Tilliä ja Veronikaa
Sokeriherneestä alkaa jo saada satoa ja pensaspapu on kukalla. Papu ja herne ovat sitten sellaisia kasveja että ei passaa laittaa juurikaan mitään lannoitetta. Maapohjassa on hieman kompostia, vältin hevosenkakkaraisrakeitten laiton keväällä, mutta sitten logiikka petti ja survasin niiden juurelle "yrttisoodaa" (rikkaruohoja sadevedessä liotettuna, kunnes hieman tuoksahtavat, että millekö? No kokeile niin aistit ;-) ja oitis niin papu kuin hernepenkkini ylikasvoivat. Lehdet ovat valtavat, mutta sato tulee jäämään melko pieneksi, koska papua ja hernettä ei pidä lannoittaa typpipitoisilla. Ja mikähän minuunkin taas hössähti?

Purjo ja porkkana ovat terhakalla kasvulla. Anansasmintun ja sitruunamelissan kanssa ei käytössä pärjää, niitä on ruettava silppuamaan pakastimeen. Mintun voi toki säilöä myös kuivattamalla nipussa jos ei haittaa että talvella vähän roskaa.


Sokeriherne

Tämä vuosi on ollut erityinen kukkakärpäs ja pikkukimalaisvuosi.
En muista että tällaista kukkakärpäsvuotta olisi ollut ikinä. Minulla on kukkakärpäsiä sisälläkin.

Muuten mielenkiintoista sekin, että silloin kun pihassa lentelee paljon kimalaisia, silloin ei ole yhtään tarhamehiläistä missään. Ja silloin kun kimalaisia ei ole lainkaan, silloin on paljon tarhamehiläisiä tässä minun pihassani.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti