keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Keväistä kihinää

Hyacinthus, `yellow stone`


Hip hei se alkoi uusi kasvukausi. Puutarhurit ovat onnellisia ihmisiä. Tässä maailmanajassa kun kansakunnat lähtevät asuinsijoiltaan ja majoittuvat uusiin maihin, kun terroristit paukuttelevat lentokoneita ja ihmisten kaupunkeja - tässä ajassa erityisesti huomaa millaisen pakopaikan nimenomaan puutarha ja syventyminen kasvimaailmaan ihmiselle suokaan. Todellakin se vanha sanonta, että jos haluat olla onnellinen ryhdy puutarhuriksi, pitää paikkansa. Oman kukka- ja kasvitarhan luominen ja niiden seuraaminen vapauttaa maailmasta, kiireestä, peloista, pahastamielestä, stressistä, ahdistuksesta. Yksinkertaisuus luo uuden elämän.
Aloittelemma.

Maaliskuuta

Olen huomannut mielenkiintoisen seikan. Kuun vaikutus taimiin on ilmeinen, Usein olen huomannut siemenikkunallani, että vähän ennen täyttäkuuta alkaa taimisto ilmestyä mullan kätköistä ja syvyyden tummuudesta löytyy kasvi jos toinenkin, Se mikä maailmankaikkeuden laki on niin kiinnitämme huomiomme olennaiseen, joten ne kasvit jotka eivät nyt noudatakaan tätä kuu-mamman kutsua voimme jättää uinumaan vielä hetkeksi omaan rytmiikkaansa.

Kylvöt aloitettu 20.3. Kylvetty Purjo (Allium porrum), Zinnia (oppineiden kukka, Zinnia elegans), Tuo lajike Zinniasta on sellaista pallolajiketta voimakkaasti kerrannaista, yksinkertaisena ihmisenä olisin mielelläni ottanut väriseoksen yksinkertaisesta lajikkeesta, mutta en löytänyt, joten menettelee se tämäkin, Sinniaa piti saara. Omaa siementä olevaa samettikukkaa (Tagetes) (toivoisin sen olevan yksinkertaista, tosin jos on erehtynyt ostamaan jostain kerrannaisen kukan niin kaikki nyhdetty siemen ei ehkä niin vaan olekaan yksinkertaista, tosin kaikki mikä ei tapa vahvistaa ;-).
Punapäivän hattua (Echinacea purpurea), sekä Kesäpäivänhattua (Rudbecia hirta, ´Cherry Brandy´). Tietysti unohtamatta ikuissuosikkiniani valkoista Kosmoskukkaa (Cosmos).

Täysikuu oli tänävuonna 23 päivä elikkä näinollen keskiviikkona, siis tänään. Ryntäsin aamulla ensimmäisenä katsomaan mitä siementarhassani oli tapahtunut ja Jippii taimettumisaika 3 vrk ja ensimmäinen nousija Oli Zinnia Elegans. Siispä julistamme tämän vuoden Zinnia-vuodeksi ja lähdemme jäätelöbaariin juhlimaan uuden vuotemme alkua. En nyt tahtoisi sortua lörpöttelemään kanssasi, mutta minun mielestäni vuoden ensimmäinen päivä on ihan vika paikassa kalenterissa. Minusta ensimmäisen päivän vuodessa pitäisi Suomen olosuhteissa olla 1. päivä huhtikuuta, koska silloin koko luonto näyttää, kuinka se on päässyt voitolle talven vankeusajasta ja uusi vuosi on alkanut, kuin kananpoikanen kuorestaan. Vesi virtaa alla routa maan.

lisää taimettumisen ihmeitä:
Tagetes tuo toivon kukka nousi taimelle 24. päivä ja taimettumisaika oli 4 vrk. Sitten tulikin pidempi väli. Rudbekia ja purjo tulivat taimelle 28.3. niillä aika oli 8 vrk, Se ei noin kuukalenterin mukaan tuntuisi kuuluvan mihinkään rytmiikkaan, mutta tärkeintä on että he olivat kuitenkin nousijoita. Vielä odotellaan kosmoskukkaa ja päivänhattua.

Zinnia koulittu kasvupurkkeihin 29. päivä. Kevät on routavaiheessa. Lumet ovat sulaneet, mutta esim. Alppiruusun ja Atsalean juurelta on sulamista tapahtunut vasta 3 cm verran, joka tietää, ettei aurinkoverkkoja voi vielä poistaa, koska juuret eivät saa vielä vettä maasta. Siniset crokukset ovat hiljaa availemassa kukkiaan pian on keltaisten vuoro. Rapun pielen tulppaanit ovat jo 5 cm alulla, onneksi eivät kukkanuput ole vielä näkyvillä, vein niille loiskauksen verran vettä kun meillä on jälleen tätä saharan kevättä, saa nähdä milloin on eka kevätsade, joka sitten virittää kaikki kevätkukat henkiin.

Muuten yks erikoinen juttu, kevään ensimmäinen nousija on ollut yleensä Jouluruusu. Nyt siitä ei näy kuin pieni lilanvärinen lehtiruodon niska. Hmm... saa nähdä miten naperolle on käynyt talven synkkinä hetkinä. Sitruunatimjamini suo jo ensimmäistä satoaan ja uskoisin pian mintunkin näyttävän elonmerkkiä. Aina talvenjälkeen tämä sama fiilis, aivankuin tapaisi jälleen vanhat ystävänsä.
Muuten vaikka en ole vielä nähnyt ensimmäistäkään leskenlehteä, niin tänään 31.3. se tuli minua vastaan kevään ensimmäinen MEHILÄINEN !!!!!! Hän kävi minua tervehtimässä kun join puutarhan puolella päiväkahviani, Kesä Tulee, se sanoi ja kiitteli jälleen hyvin onnistuneesta crocus-nektarista.

Huhtikuu

17.4. Tänään on sadepäivä. Eilisenä varsin tuulisena päivänä tein rohkean liikkeen. Huolimatta siitä että yöpakkasia on vielä jonkinverran ja joinakin öinä on ollut jopa liki 10 astetta, otin kuin salaa itseltäni porkkanansiemen pussin taskuuni ja lähdin kylvötöihin. Nyt alkaa olla huhtikuun loppua vaikkakin kylmää - kuu on kuintenkin jo viikko sitten kääntynyt suurenemaan päin, elikkä ensiviikolla meillä on täysikuu. Kylmästä kaudesta johtuen emmin kylvöäni näinkin pitkään ja vaikka olenkin jonkinverran myöhässä uudesta kuusta jolloin kasvun ohjaavat voimat ovat juuristossa päin, toivon että porkkanani ei tiedä tätä kaikkea.

Niin jouluruusu on hengissä jippii, hiljaa se nostaa lehtiään multakerroksen alta, kyllä se siitä. Crocukset kukkivat ja seinänvieruksen keltaiset tulppaanit ovat pienillä nupuilla. Onnimanni - noh saas nähdä. Veronica on selvinnyt talvesta hyvin ja kököttelee vihreine lehtitupsuineen kasvilaatikkoni seinustalla. Raparperi hengissä. Hmm... miten on mahtanut käydä oreganojeni ja yllättävää yllättävää mintun?

Ikkunaviljelyksellä on tapahtunut jaotus. Purjo on pirtsakka, samoin samettiruusun taimet, Oppineiden kukkien taimista ainakin puolet kuoli jonkinmoinen tyvimätä tai taimipolte niihin iski. Taimien varhaiskuoleman aiheuttaja, jolloin taimen tyvi ruskettuu ja kasvi kuolee, aiheuttaa yleisemmin fusarium sieni. Se tuhoaa juuren ja on tietojen mukaan nimenomaan kasvualustasta lähtöisin. Minä kylvin nämä siemenet viljelybriketteihin.

Viimekesä oli melkoisen sateinen lajiltaan ja siemensato saattoi jopa mädäntyä kukkiin kylmyyden ja märkyyden vuoksi. Todennäköisesti valkoisen kosmoskukkani siemenet eivät olleet onnistuneet koskapa eivät halunneet edes nousta. Kesäpäivän hatusta lähti vain yksi pikkuruukullinen kasvuun ja Rudbeckiasta liki kaikki jostain syystä Rudbeckian taimikehitys on hyvin hidasta, hmm... lunssaa liikkeellä. Alppiruusu lähti hyvin kasvuun muistin peitellä sen kevätauringolta kun juuristo oli vielä jäässä ja eilen kun routa oli sulanut jo 20 cm otin aurinkoesteen pois, tämänpäiväinen sade pehmentää lopunkin roudan hieman hämärämmältä takapihaltamme. Jäämmä oottelemaan kevään leutoja lännentuulia jolloin saamme nähdä loputkin talven selviytyjät.

28.4.
Tänään saapui siementilaukseni Exodic Gardenilta. Tarkoitukseni oli tilata ensin vain Adonista, mutta niinkuin aina upeaa sivustoa selaillessa tulee vastaan juttuja joita tuleekin sitten otettua. Tilasin lisäksi
- Kurkkuyrttiä jonka mielenkiintoinen sininen kukinto kerää paljon siipiveikkoja simasuita sekä myöskin kasvin salaattiominaisuuden vuoksi.
- Koreanyrtti-Iisoa lakuntuoksuisten kukkien vuoksi.
- Rohtosalkoruusua, jos sekin onnistuu niin tulee mielenkiintoinen efekti aamuteehen.
- Yrttiselleriä, noh koska pidän sellerin mausta ;-)
- Adonis on jo muutaman vuoden ajan kiinnostanut minua käydessäni ihailemassa erästä puutarhaa, se on eräs alkukevään ihme varsin kauniine tillimäisine lehtineet ja keltaisine olkimaisine kukkineen. Jos minulla menestyisi piha-esikko ne olisivat soma pari, mutta sellaisenaankin Adonis on katseenvangitsija.

Ja sit´ pistetään sormet multaan: Esikasvatukseen laitoin näistä 28.4.
- Agastache scruphularia `Liquorice White´  Koreanyrtti-iiso
- Althaea officinalis Rohtosalkoruusu
- Adonis vernalis Kevätruusuleinikki

Kurkkuyrtti ja Yrttiselleri menevät suorakylvöön. Saa nähdä, roikotan nämä päiväksi ulos ja yöksi sisälle, toivon tietenkin suosiollista menestymistä edes 1/4 onnistuisi joka lajista. Täystaimettuminen ei vielä kerro koko totuutta, sillä kaikenmaailman näivetystaudit ja ulossiirrot verottavat joka uudessa vaiheessa taimikantaa, kuka heittää pyyhkeen kehään missäkin vaiheessa. Mutta kun jokaisesta lähtisi edes yksi taimi ja perennoituisi se olisi se juttu jonka takia se kannatti kasvin kohdalla.

Ihanaa aurinko pilkistää raskaan pilviverhon takaa - Se lähtee lenkille - Heippa tavataan toukokuun puolella.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti